Sana baletti juontaa italian sanasta balletto, joka tarkoittaa pientä tanssia. Niin kuin nimestäkin voi päätellä, baletin historia alkaa jo 1400-luvun Italian renesanssista. Tanssilajina se on länsimaisen tanssitaiteen vanhin. Ei siis ihme, että baletti on edelleen kovassa arvostuksessa tanssin maailmassa ja siitä otetaan vahvasti vaikutteita muihinkin tanssilajeihin.
Baletti kehittää lihasvoimaa, notkeutta ja tasapainoa.
Kurinalaisia liikkeitä
Baletti on tunnetusti hyvin kurinalaista ja perustuu tarkkoihin sääntöihin liikkeiden suorittamisesta. Ammattitanssijat aloittavat baletin jo nuorella iällä ja ammattilaiseksi tähtäävä käyttää suurimman osan ajasta tanssisalissa harjoittelemassa. Klassinen baletti on yksi baletin muodoista ja sille tunnusomaista on painottomuuden illuusio - tanssija ikäänkuin liitää kevyesti kärkitossuissansa.
Vaikka mielikuva baletista perustetaan helposti klassisen baletin mukaan, se ei tarkoita ettei balettia voisi harrastaa. Ei tarvitse tähdätä ammattilaiseksi aloittaakseen baletin ja sen voi hyvin aloittaa aikuisenakin harrastusmielessä. Nykyään moni tanssikoulu tarjoaa aikuisbalettia, jonne voi hyvin mennä ilman baletille tyypillistä pukeutumista.

Baletti sopii kaikille
Balettitunnilla tehtävät liikkeet kehittävät lihasvoimaa, notkeutta sekä tasapainoa, jonka vuoksi se on hyvä liikuntamuoto. Syvät lihakset pääsevät baletissa kunnolla töihin, sillä ryhdin kannattelu on jokaisessa liikkeessä perustana. Joku onkin joskus saattanut tunnistaa balettitanssijan kadulla ihan vain ryhdin perusteella.
Liikkuvuuden lisääminen on yksi baletin päätavoitteista ja ammattitanssijat aloittavatkin sen harjoittamisen heti alusta alkaen ja keskittyvät siihen koko uransa ajan. Harrastajan ei kuitenkaan tarvitse viedä jalkaa pään taakse tai edes tähdätä tähän. Liikkuvuus tulee kyllä kehittymään baletissa ja usein tanssitunti koostuukin liikkeistä, jotka automaattisesti parantavat liikkuvuutta.
Baletti aloitetaan tavallisesti jo lapsena, mutta harrastamisen voi aloittaa aikuisenakin! Moni haluaa aikuisiällä herätellä lapsuuden harrastusta ja saattaakin tämän vuoksi päätyä takaisin baletin pariin. Baletti toimii hyvin harrastuksena perheen kanssa - se sopii ihan kaikille ja online-tunneilla kynnys heittäytyä on asetettu mahdollisimman matalaksi.
Välineet
Balettitossut on varmasti tunnistettavin balettitanssijan väline. Balettitossuja on erilaisia ja hieman eri käyttöön tarkoitettuja. Toisin kuin yleensä kuvitellaan, tanssijalta löytyy kovakärkisten tossujen lisäksi myös pehmeämpää materiaalia olevat tossut. Pehmeät tossut ovat harjoitustossut, jotka vastaavat periaatteessa lapsuudesta tuttuja jumppatossuja. Lisäksi balettitanssija tarvitsee kovakärkiset tossut, jotka hankitaan yleensä 3 vuoden harjoittelun jälkeen. Tämä ihan siitä syystä, että nilkan tulee olla tarpeeksi vahva kannatellakseen tanssijan paino.
Tossut on monelle balettia aloittavalle se ensimmäinen kysymysmerkki. Moni aikuisbalettia järjestävä tanssistudio ei vaadi tossujen hankkimista, tosin jonkunlaiset jumppatossut voivat olla hyvä hankinta. Kotona harrastaessa tossujen hankinta ei ole millään tavalla pakollinen, vaan voit esimerkiksi FeelHobbyn balettia harrastaa ilmaan mitään erillisiä välineitä.
Balettitunneilla on usein vaatimuksena tietynlainen pukeutuminen. Naisilla tähän kuuluu vartalonmyötäinen tanssipuku sekä sukkahousut. Tutua käytetään vain esityksissä. Hiukset tulee olla nutturalla. Miehillä pukeutumiseen kuuluu lyhyhihainen paita, trikoot ja tukihousut. Vaatetuksen tulee olla joustava, jotta liikkeitä on mahdollista tehdä mahdollisimman vapaasti. Kriteerinä vaatetukselle on myös, että sen tulee paljastaa jokaisen liikkeen yksityiskohdat, jotta opettaja pystyy korjaamaan liikkeet. Tästä syystä puku on usein ihonmyötäinen.

Miten aloittaa?
Balettitunteja järjestetään ympäri Suomen eri ikäisille ja eri tasoisille harrastajille. Aikuisbaletti on hyvä vaihtoehto silloin, kun harrastuksen aloittaa baletin aloitusikään nähden myöhään, eikä tähtää ammattilaiseksi. Mikäli mielii ammattilaiseksi, baletti aloitetaan tavallisesti jo varhain lapsena.
Online-balettitunnit on hyvä vaihtoehto silloin, kun viihtyy paremmin kotioloissa eikä kaipaa yksilöityä ohjeistusta liikkeisiin. Online-baletti sopii erinomaisesti perheen yhteiseksi hetkeksi ja parhaimmillaan kotona tanssiminen vapauttaa kehosta negatiivista energiää. Ehkä yhtäkkiä huomaat löytäneesi flow-tilan ja on vain sinä ja tanssi olkkarissasi!