Meditaatio tarkoittaa eri ihmiselle eri asioita. Sen juuret on kuitenkin buddhalaisuudessa ja sen tavoitteena on lisätä tietoisuutta nykyhetkestä. Yleisesti meditaatio nähdään pysähtymisenä - nouseeko mieleen kuva ristissä istuvasta henkilöstä, joka pitää käsiä sylissään ja silmiä kiinni?

Harjoituksena meditaation tavoitteena on auttaa yksilöä kääntymään sisäänpäin ja tarkkailemaan omia tuntemuksia. Päämääriä on erilaisia; voidaan hakea itsensä hyväksyntää, tiedostaa oman mielen tuntemuksia tai esimerkiksi vain rentoutua.
Harjoituksia on erilaisia
Kuvitelma siitä, että meditaatiossa täytyy istua liikkumatta kovalla lattialla ajattelematta mitään monta tuntia on väärä. Meditaatiota voi tehdä omalla tyylillään ja meditaatioitakin on monenlaisia.
Ohjattu, lyhyt meditaatio on keveä laskeutuminen tietoisuuden pariin. Ohjatussa meditaatiossa ohjaaja kertoo, mihin kiinnittää huomiota ja muistuttaa mieltä palautumaan takaisin silloin, kun se lähtee harhailemaan huomisen ostoslistaan tai päivällä tapahtuneeseen kömmähdykseen. Ohjattuja meditaatioita löytyy yksittäisinä tai kursseina. Kurssien hyvä puoli on se, että ne etenevät loogisesti ja niiden avulla saa helpommin otettua meditaation osaksi arkea, jos ei ole koskaan aiemmin meditoinut.
Meditointia voi harjoittaa musiikin avulla ilman ohjausta. Tämän voi toteuttaa yksinkertaisesti niin, että etsii meditaation sopivaa musiikkia ja sulkee silmät keskittyen omaan hengitykseen. On normaalia, että ajatuksia putkahtaa, mutta ne sopii tiedostaa ja sitten antaa olla. Niihin ei ole tarve tarttua meditoinnin aikana. Jos haluaa tehdä 10 minuutin harjoituksen musiikin kanssa, voi laittaa herätyksen soimaan 10 minuutin päästä.
Hiljainen meditaatio on tapa, joksi meditaatio yleisesti kuvitellaan. Se tehdään hiljaisuudessa ilman ulkopuolisia ääniä. Joku saattaa tykätä tehdä harjoituksen melukuulokkeet päässä, toinen kodissaan yksin ja kolmas matkaa rauhalliseen puistoon. Tapoja on monia ja tärkeimpänä onkin löytää itselleen mieluisa ja turvallinen paikka.

Aina ei tarvitse pitäytyä samanlaisessa harjoituksessa, vaan tyyliä voi vaihdella päivän ja fiiliksen mukaan. Jos keskittyminen tuntuu tänään olevan heikohko, voi ohjattu meditaatio olla parempi. Jos taas pää tuntuu kova ääniseltä ja sekavalta, ehkä hiljainen meditaatio rauhoittaa äänekkään mielen.
Miksi meditoida?
Niinkuin tekstin alussa tulikin esille, päämääriä on monia. On kuitenkin todettu, että meditaatiolla on monia erilaisia positiivisia vaikutuksia kehoon ja mieleen.
Meditaatio tarjoaa pysähtymistä arjen keskelle. Pysähtyminen rauhoittaa mielen, jolloin keskittyminen on helpompaa, stressi vähenee ja ongelmanratkaisu sujuu paremmin. Tutkitusti meditaatio vähentää stressihormoneja, laskee sykettä ja verenpainetta, lisää mielihyvän tunteita ja elämäniloa.

Jotkut saavat apua meditoinnista kipujen hillintään, tupakoinnin lopettamiseen ja on tutkimuksissa huomattu, että se auttaa jopa astmaan. Uni on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja meditaatiolla on mahdollista parantaa unta. Ennen nukkumaanmenoa mieli ja keho on hyvä rauhoittaa meditoimalla, jolloin harjoituksen voi hyvin tehdä makuuasennossa. Moni nukahtaa jo kesken harjoituksen, mutta jos ei, meditointi lyhentää nukahtamisaikaa ja saattaa tarjota parempaa unen laatua.
Missä ja milloin tehdä harjoitus
Harjoituksen voi tehdä missä ja milloin vain - tärkeintä on, että paikka on mieluisa ja turvallinen. Meditoida voi bussissa aamuruuhkassa, järven rannalla tai kotona. Siihen ei ole olemassa olevaa tarkkaa kaavaa ja jollekin meditaatio voi olla kaksi syvää hengitystä kesken työpäivän. Ehkä tärkeimpänä ohjenuorana voisikin sanoa, että harjoitus on onnistunut silloin, kun sen on tehnyt.
Joskus meditaatiossa voi nousta erilaisia tuntemuksia ja kokemuksia pintaan. Joku saattaa kohdata menneitä haamuja, alkaa itkemään, joku toinen saattaa alkaa hymyilemään, ehkä jopa nauramaan. Harjoitukseen onkin hyvä laskeutua ilman odotuksia, vaikka sille olisikin asetettu tavoite.

Kuinka aloittaa?
Helpoin tapa päästä alkuun on meditaatiokurssi. Kurssi on lempeä tapa aloittaa meditaatio ja kurssilta saa hyviä vinkkejä siihen, kuinka ottaa meditaatio osaksi arkea. Kursseilla toisinaan pääsee kokeilemaan erilaisia meditaatio tapoja, joista voi poimia itselleen mieluisan tavan harjoittaa meditointia. Paikan päällä tapahtuvilla kursseilla pääsee tapaamaan ja vaihtamaan ajatuksia muiden meditaatiosta kiinnostuneiden kanssa. Online-kurssi voi toisaalta olla helpompi mahduttaa arkeen, jos harjoitukset eivät ole aikaan sidottuja.
Meditoinnista voi tehdä päivittäisen tai viikottaisen tavan. Jos meditoinnin haluaa aloittaa ilman kurssia, varata itselleen kalenterista alkuun vaikka vain 5 minuuttia. Harjoitusta voi myöhemmin pidentää. Kellonajan ja päivän kannattaa kuitenkin olla joka kerta sama, sillä harvemmin etenkään alkuun iskee ‘’tarve meditoida’’.
Harjoitukselta on turha odottaa mitään. Tärkeintä on, että tekee edes ‘’jonkinlaisen harjoituksen’’ kalenteriin merkittynä ajankohtana. Joskus voi tulla keskeytyksiä, toisinaan mieli ei tunnu pysähtyvän harjoitukseen millään ja joskus on helpompi tehdä harjoitus silmät auki.
Matala laskeutuminen meditaatioon on mahdollista saada myös Kriseldan 7 päivän meditaatio haasteesta.