top of page
feelhobby.blogi.png

Liikkuvuus, venyttely, mobility, kehonhuolto… HÄH?!

Kehosta tulee pitää huolta, jotta se toimii optimaalisesti arjessa ja treeneissä. Kehonhuoltoa on monen tyylistä ja siitä käytetään eri nimityksiä. Tavoite näillä kaikilla on kuitenkin yhteinen. Pitää kroppa toimintakykyisenä.

Tavoitteena ei tarvitse olla sirkustaiteitilijan notkeus tehdäkseen liikkuvuustreenejä.

''Mä oon niin jumissa!'' on tuttu lausahdus monelle. Lihasjumit, etenkin tuo istumatyöläisen piru niska-hartia-seudun kiputilat, ovat yleisiä ja niiltä tuskin voi täysin välttyä. Jumeja tulee treenatessa, istuessa ja jopa nukkuessa. Mitä niille on sitten mahdollista tehdä?


Miksi liikkuvuusharjoittelu?


Tavoitteena ei tarvitse olla sirkustaiteitilijan notkeus tehdäkseen liikkuvuustreenejä. Liikkuvuusharjoittelu auttaa lihasta toimimaan paremmin: kyykky on syvempi, arjen toimintakyky pysyy kuosissa sekä se ennaltaehkäisee vammoja ja avaa jumeja.


Eri tapoja tehdä


Liikkuvuusharjoittelu voidaan karkeasti jakaa kahteen eri kategoriaan: dynaaminen ja staattinen.


Dynaaminen eli aktiivinen liikkuvuustreeni sopii hyvin tehtäväksi ennen varsinaista treeniä. Niiden ideana on viedä liike ääriasentoon ja palauttaa liike takaisin heti. Syntyy dynaaminen, edestakainen liike. Kroppa lämpenee kivasti samalla ja pieni hiki saattaa puskea pintaan, mutta tämä valmistelee kroppaa loistavasti treenin pariin. Dynaaminen liikkuvuusharjoittelu lisää liikelaajuuden lisäksi voimaa lihaksissa.




Yleinen tapa huoltaa kehoa on venyttely. Venyttely on staattista liikkuvuusharjoittelua, jossa liike viedään rauhallisesti ääriasentoon ja pidetään yleensä puolesta minuutista minuuttiin paikoillaan. Staattinen lihashuolto avaa jumeja, sillä lihas pääsee rentoutumaan paremmin, kuin dynaamisessa. Staattisia venytyksiä ei suositella tehtäväksi ennen treeniä, sillä silloin saattaa hävitä osa lihaksen voimantuotosta. Se palautuu kyllä, mutta ennen treeniä tehtynä se ei vie treeniä yhtään eteenpäin.


Kehonhuoltoa voi tehdä apuvälineitä hyödyntämällä. Kokeile hieroa kipeää lihasta pilatesrullalla, eli foam rollerilla, tai hierontapallolla. Lihasvasararoiden suosio on kasvanut viime aikoina ja niitä saa monesta isommasta marketista hankittua. Molempien apuvälineiden tavoitteena on lisätä verenkiertoa alueella sekä vapauttaa jumit.


Miten aloittaa?


Liikkuvuusharjoittelu on helppo aloittaa, sillä siihen ei tarvita mitään välineitä ja sen voi tehdä vaikka ennen lenkkiä. Lattialla tehtävät liikkeet on todennäköisesti mukavampi tehdä esim. olkkarin maton päällä ja polven alle voi tarvittaessa lisätä vaikka tyynyn pehmusteeksi.


Hyvä tapa lähteä liikkeelle on lisätä muutama aktiivisempi liikkuvuusharjoittelu lämmittelyyn ja pitää huolta palauttavasta verryttelystä. Verryttely voi koostua vaikka kävelystä ja sen päätteeksi muutamasta staattisesta venytyksestä. Jos liikkuvuusharjoittelu tuntuu kauhistuttavalta, onkin hyvä lähteä pienestä liikkeelle.



Tärkein liikkuvuusharjoittelussa muistettava sääntö on, että liikettä ei saa koskaan viedä liian pitkälle eikä se saa sattua. Venytyksen tunne on hyvästä, mutta sitä pidemmälle on kroppaa turha pakottaa. Kuuntelemalla kehoa ja tekemällä monipuolisia liikkuvuusharjoitteita, oppii tuntemaan kroppaansa ja tietää, milloin liike saattu ja milloin se venyttää.


Jos liikkeet ovat vielä hukassa, FeelHobbysta kannattaa tsekata ‘’Liikkuvuus’’-osio, josta löytyy kohdennettuja venyttelyjä eri puolille kroppaa sekä koko kropan liikkuvuusharjoitteita. Eri pituisilla videoilla on helppo tehdä aikatauluun sopivan harjoitteen.


bottom of page