Tuntuuko, että sinulla on huono ryhti? Niskat jumissa ja pää etukumarassa. Ryhdikäs keho ei vain näytä ja tunnu pirun hyvältä, vaan se myös toimii paremmin niin arjessa, kuin treenissä. Etenkin istumatyö ja lisääntynyt ruutuaika ovat kuitenkin painaneet yhden, jos toisenkin meistä ryhtiä kasaan ja etukumaraan. Vaikka nämä ulkoiset tekijät saattaisivat olla samoja, meillä on kuitenkin paljon eroavaisuuksia siinä, miten keho reagoi eli mistä syystä ryhti lopulta painuu kasaan.
Kun tavoitteena on parempi ryhti, moni meistä suuntaa heti yläkropan treenien äärelle. Ei siitä haittaakaan ole, mutta ryhtiä treenatessa kannattaisi huomioida alla olevat asiat.
Siinä, missä joskus on ehkä ajateltu hyvän ryhdin olevan sotilaallisen luotisuora tai ballerinamaisen ylväs asento, todellisuudessa hyvä ryhti on jokaisen omalle keholle luonnollinen keskiasento. Kurkista täältä erilaisia ryhtitreenejä.

Ryhti asettuu sille luonnolliseen asentoon, kun keho on tasapainoinen, vahva ja liikkuva. Monipuolinen ja säännöllinen liikunta treenityylistä riippumatta kyllä korjaa asennon ajan kanssa, mutta ryhtiä voi treenata myös tietoisesti parempaan suuntaan.
Ryhtitreeniin tulisi sisällyttää sekä voima-, että liikkuvuustreeniä. Se selittyy pitkälti sillä, että lihakset toimivat vastapari-periaatteella. Ryhtiin vaikuttavien lihasten vastaparit ovat rintalihakset ja yläselän lihakset, vatsa- ja selkälihakset sekä pakarat ja lonkankoukistajat.
Käytännössä, jos toinen pareista on huomattavasti toista vahvempi se vetää heikompaa puoleensa, eikä keho arvatenkaan pysy keskiasennossa. Toisaalta lihakset voivat olla yhtä vahvat, mutta kireydet jommalla kummalla puolen vääristävät asentoa. Eli siinä missä yhden ryhti voi suoristua lisäämälllä liikkuvuutta kireään rintarankaan ja rintalihaksiin voi olla, että toisen ”ongelmana” ovat heikot pakarat, jotka eivät jaksa kannatella lantiota keskiasennossa.
Pystytkö tekemään tämän pohjalta itsellesi ryhti-skannauksen? Mitä keho kaipaa? Ehkä voimatreeniä puolierojen tasaamiseen tai liikkuvuustreeniä avaamaan kireyksiä? Löydätkö kireyksiä yläselän ja hartioiden alueelta vai ehkä sittenkin enemmän alaselän ja lantionseudulta?
Mikäli ryhti-skannaus ei tuottanut uusia oivalluksia, ei hätää.👇 Liikkumalla monipuolisesti ryhti paranee, vaikka "ongelma" jäisi paikantamatta - huono ryhti on siis selätettävissä. Muutos ryhdissä on silminnähtävä, kunhan tukilihakset vahvistuvat, liikkuvuus lisääntyy ja kehonhallinta paranee. Kaikki nämä elementit yhdistyvät esimerkiksi pilates, jooga ja barre-treeneissä, joten niiden on todettu parantavan ryhtiä tehokkaasti.Toisaalta myös salitreenillä lihaksiin saadaan tehokkaasti lisää voimaa, kunhan sen rinnalla muistaa tehdä kehonhuoltoa ja varoa puolierojen syntymistä. Ja kun työpäiviin lisää lyhyitä taukoharjoituksia huomaa pian, että keho tuntuu läpi päivän kepeämmältä.
Eli! Vaikka osa treenimuodoista iskee ehkä tehokkaammin ryhtiin, tuloksia kyllä syntyy, kunhan liikkuu säännöllisesti, monipuolisesti ja luottaa prosessiin. Tärkeintä on, että löydät itsellesi mieluisan tavan. Nyt ei muuta kuin treenaamaan ryhtiä - täältä löydät ryhtitreenejä.